Friday, 9 September 2011

My New Sayangss

Guys..seperti yg dijanjikan ari 2..aku nak kenalkan "anak angkat" baru aku..hehe..anak or adek ek?? xkisahla...


Nama: Lola
Umur: 4bulan
Jantina: Betina
Info: Pemalu n garang
     (selalu menyorok n xsuka dpegang..gigi yang sangat tajam n   
      suka mnggigit)





Nama: Mony
Umur: 4bulan
Jantina: Betina
Info: Lincah n baek
     (selalu merayap dalam cage n xkisah dpegang..gigi yang    
      xtajam)




Hehe..ni la anak or adek angkat baru aku..msti korg pelik nape aku xbeli sepasang (jantan n betina) kan?? actually mmg nk beli sepasang..but ni aku adopted from some1 dr fb Suggie Shop..dye nk stdy abroad..so nk let go kt org..dye jual ngn harga agk berpatutan la..sbb dapat gliderade, vita C, wet tissue, rumah suggie, botol air, travel cage, n ade lg beberape barang..dye jual sume 2 ngn harga yg agk murah..sbb lau total kan brg2 je xtermasuk suggie, dlam 100++, nk dkt 200 gk kot...
tapi aku dpt discount la dr dye...

Suggie aku ni da bsar n susah skit nk jinakkan..mmg slalu aku kena gigit..tp xpela..normal la 2 kn..xsabar rasenye nk tgu mase dye manja ngn aku..time 2 nnt, kita g mne2 je dye msti nk ikut n xde gigit2 da..

so, thats all 4 entry kali ni...>_<

Cukai Topup????



Ha..hot issue lagi ni..start 15 aribulan ni, topup pon kena byar cukai..6% tau!! so mknenye kena bayar RM 10.60 tuk topup 10 ringgit.. macam mane ni??? semua benda nak kena cukai..cukai topup lak 2.. wat la cukai tuk benda2 xberfaedah macam rokok ke, arak, n benda2 laen yg xde manfaat..ni topup lak yg kena..hurm..padahal syarikat telekomunikasi 2 da mmg kaya sangattt2 da kan??? so cukai ni untuk ape yer actually?? same2 la korg fikirkan..

pada yang TAK MENYOKONG tindakan ni, same2 kita like page bantahan cukai tuk topup ni..kat fb.

aku pun xtau ape nak ckap..byangkanla kite topup at least RM10 sebulan..ok, silap...RM10.60 sebulan..kali 12 bulan??? RM127.20..lebih RM7..mcm2 leyh wat ngn 7 ringgit tau..2 pon lau sebulan RM10...skrg ni, ramai org topup sebulan lebeyh dr RM10. ade yg 1 mggu je RM10..k, total tuk sebulan..RM42.40..setahun??? RM508.80...berbanding harga asal RM480..100 ringgit beza ok...kita bayar cukai untuk topup stahun je RM100!!

serius xleyh bygkan..2 kalau kita sorg..kat Malaysia ni brape ramai org yg guna hp topup??? brape byak da cukai kita semua bagi cuma untuk topup hp je?? fikir2kanlah...

Monday, 5 September 2011

setelah 9 hari bercuti

adehh..mcam ni la rasanya bila da lame sangat cuti BERAYA..huhu..malas je rasanya..

rase malas nk masuk keje balik, 
malas wat proposal, 
malas nak wat keje, 
malas nk msuk u,
sumenye malas...

bukan aku sorg..sume org la msti rase mcm 2..normal la kann..hoho..ni pun masuk2 opis, xde wat ape..wat kje pon ckit2 je..

banyaknye cerita nk kongsi ngn sumer ^_^..hehe..salah 1 nye, aku da addopt anak angkat baru.."Lola n Mony"..next entry aku knalkn diorg ok..

oh ye...dksmpatan ni, aku nk ucapkan selamat ari raya, maaf zahir batin kat sume readers ^_^


Thursday, 18 August 2011

Alahai K.H.J

Alahai K.H.J..ape 2 K.H.J???
It's means Kim Hyun Joong oppa..


ari 2 kt website Hot fm, ade kuarkn borg tuk isi bg K.H.J loverss yg nk dptkn single album terbaru dye n 2 tket FREE tgok dye kt Mid Valley this Sunday!!
ok, aku ade isi borang 2 ari 2..mgu lpas la..lme gk tgu dye umumkn..n tbe time aku kt opis smbil busyyy bwat keje, tibe2 handphneku berbunyi..

"Hello"
"hello, ni Atiqah ke?"
"ye sy"
"awk ade isi borang tuk K.H.J ari 2 kt web Hot fm kn??"
"a'ah..saye ade isi"
"awak mmg btul2 mnat K.H.J ke??"
"ye, mmg saye mnat dye sangat"
"ok..brape umo dye skrg??"
"alamak, saye x igt la kak..tp yg pasti 20 lbeyh la"
"20 lebeyh ae?"
"a'ah"
"erm, cube bg 1 tajuk lagu yg dye nyanyi"
"erk..ape ye..saye lupe la kak..tapi yg pasti ade 1 lgu dlm cter Playful Kiss.."
"ape tajuk lagu dye dalam cite 2"
"saye x igt la kak"
"boleh awk cube nyanyikan lagu 2 skit x???"
"erm..mcam mne yer..**lame terdiam..err, saye xbrape igt la"
"oo..okla..xper, terima kasih"
"ok.."



Ya Allah..brape byk aku punyer X INGAT 2??????
msti korg pon rase geram je aku xdpt jwb soalan2 2 kn.
peluang yg aku buang mcm 2 jer. 
serius aku sedeyh n kcewa gler td..

actually aku nervesss sangat + aku bz wat keje + bos ade...
adoii..ptutnye aku ckpla, aku bz n suh dye call lg 5 mnit ke knn..
arghh!!! 
tension gler aku pas2..Ya allah . serius aku mnat dye gler2 smpai profil pic kt fb 2 pn gune pic dye...da bpe lme da aku gune. 
erm, bile da dpt peluang, aku sia2kn cam2 jee..
klu aku dpt jwb sume soaln dye 2, msti aku dpt album n tket 2..

hurrmm..mgkin da xde rezeki..tp TERKILAN gler.. sbb xdpt 1 pon soalan dye. ni sumer sbb nerves la ni..


huwaaaaa...nak jumpe Kim Hyun Joong oppa =(

Sunday, 7 August 2011

Proposal oh Proposal


salam Ramadhan guys!! korg puase x arini??? ^_^ Alhamdulillah..pejam celik pejam celik da msuk seminggu kiter sumer berpuasa..lg 3 mggu je nak raye..eh, ape ni..rayer plak..lmbt lagi ag la kn =p
dalam kesibukan berPuase+berPraktikal ni..aku pun sebok berProposal jugak..aik..proposal ape?? proposal tuk last sem aku sem dpn..as ID students, kitorg kne ade at least 3 proposal utk final project kitorg t..erk..takutnye...

ok, for now..aku baru ade 1 Proposal..tau ape proposal aku ni??? aish...aku nk wat Suggie Centre..centre utk Sugar Glider..oleh kerana aku tgah minat sgt psal haiwan ni, so tht aku pon terpikir tuk wat haiwan ni..bile aku gtau kwn2 aku, ade yg glakkan plak..ish, igt aku memaen ker..aku da tny 3 org senior, n diorg kate ok..thts y aku brani wat..but aku kena ade isu2 berkaitan haiwan ni..erm, stkat ni ade jugak isu2nye..hope dpt mmbantu la..


ok..lagi 2 proposal..aku xtau lagi ape nk wat..tp aku rase lg 2 proposal maybe aku amek untuk upgrading je kot..sbb lau site yg mmg da ade, cam sng skit, lau nak proposed baru, aku kena la research n tau byk bnda..tp demi Suggie, aku sanggup ^_^
btw, sorg senior aku ni cdgkn aku upgrade Cheng Ho Restaurant yg Amy Seacrh pny 2..erkkk ==' mmg nak pon, tp artis pny la...susa, eh..segan..haha..oraitt guys..t de pape prkmbgn ttg proposal ni, aku citer lagi ok..
..Selamat Berbuka..



Sunday, 24 July 2011

Keinginan


ha..haiwan ni da familiar da ..n ramai da tau pasal haiwan ni..pd sape2 yg still xtau ag, ni la SUGAR GLIDER atau dpggil suggie..yg mnariknye ttg suggie ni ialah, dye manja klu da knal org n lg 1, kite blh bwk dye pegi mne2 je..mcm ni



ok. aku xtau knape skrg aku tgah geram giler dgn si SUGAR GLIDER ni..fuhh..agknye lpas aku blk dr uma sdare aku ari 2 n lpas puas aku bermaen ngn suggie dye 2 kot, smpai aku jd mcm ni..smpai aku termmpi2kan si suggie ni ari2..adoii..abes la mcm ni =='..tp sblum aku beli suggie ni, aku nk kne tau info2 ttg suggie ni..n aku kne phm cne care nk jge dye t..n lau blh, aku nk bli brg2 kperluan, mknn n pnjagaan si suggie ni dlu..then baru aku nk bli si suggie ni..ha, bru la sng skit t kn..xde la aku terkial2 nk cari ubat2 n vtamin2 dye t..mcm org nk kawen jgk la..1st, kne sdiakan tmpt tggl n brg2 yg perlu..then, bru blh kawen..^_^..haha, mlalut plak..oh ye, btw..td ptg aku wat la kire2 semua skali..cage, mknn, vtamin, pjgaan, n toys si suggie ni..

ha..ni je da RM150


HPW

 Bee Pollen

 Yogurt Drops

 Egg Powder
Honey Stick

Travel Bag

ni antara kprluan yg aku kne bli..tp byk lg sbnrnye..tau brape kosnye??? lbeyh kurg RM300++ kot..==' aduhh..2 baru peralatan..blom si suggienye lagi. ade la sleeping pouch n bonding pouch..tp yg ni aku nk buat sndri je, just kne bli material jela..n t bole jugak wat jual..kann..wat 1 set..msti org rmai nk bli..erm..

dah la nk kne bli suggie spasang..sbb suggie ni xblh sunyi..t dye boleh mati..so, aku lau blh, nk la bli pair skali gus trus..male + female..1 suggie je lbeyh kurg 250++..lau 2, da RM500..erk..total sume..ade dkt RM900 la..alamakk..cne ni..aku ni bodek la abg aku, suh dye bli sekor..aku bli sekor..hehe..sbbnye nk berjmat la konon..lau aku bli sorg, xtau la bile bru aku dpt bela si suggie yg comel ni..fuhh...harap2 bole la dye nk kongsi skali ngn aku..serius, aku teringin gler nk bli si suggie ni..n t lau msuk u, aku rse kne la aku bwk si suggie ni skali...

p/s : ade sesape boleh adiahkan si suggie ni smpena bufday aku t     
      x?? **ngade2..hehhh =='

Monday, 18 July 2011

Sahabatku..Firdaus Saidin..

entry kali ni mungkin agak panjang..kerana banyak yang ingin aku ceritakan..cerita mengenai seorang sahabat..

Mohd Firdaus bin Saidin
12 Mac 1991 - 16 Julai 2011

kawan..
perkenalan kita bermula ketika Semester 1/Julai 2009..
aku ingat lagi..kali pertama kita bekerja bersama sewaktu menjalankan assignment di IKEA.
aku dan kau sebagai 1 kump untuk mnrgkn ttg ORNAMENTAL yg trdpt di sane.
itu merupakan kali pertama kita bekerja bersama.
sikap kau yang seakan kebudak2kan mmbuatkan aku merasa kau tidak serius.
tapi aku xkenal kau lagi mase 2.

semester 2 bermula..
kita ditugaskan lagi untuk mmbuat PROJECT KIOSK bersama2 dgn Piqa, Adhli, n Amirul..ROME KIOSK
bermula pada ketika itulah kita semua menjadi semakin rapat.
rapat dan rapat..
tetapi..aku dan kau sering sahaja bergaduh.
pantang berjumpa, mesti kita bergaduh.
bergaduh tentang perkara kecil.
oh ye..aku teringat..
ade 1 mse dlm klas BEL, aku sedang mnrgkan sesuatu di dpn, tetapi kau tlh ckp sesuatu yg mmbuat aku geram..

"Why are you quiet dear??"
"erm..erm.."
"dye mmg mcm 2, x boleh cakap dpn org rmai..nnt nervous"

aku pun pandang je kat kau time 2..

Adhli pon gelak mase 2..
sbb dlm kelas pn kiter msh nk gaduh..
haha..kelakar bile igt balik.











semester 3 kembali..
semester 3 ini, aku juga ade group same dgn kau, kawan..
BEL..kita mmbuat tugasan dan research mngenai Alzheimer..
aku mmg da xde sape nk group time 2..
n kau pun mmg xde group lagi.
oleh kerana kita mmg da rapat, so..aku pn try tny kau.
n kau pun x ksh..nasib baek la kau ok..^_^





semakin banyak assignment dan kita semua semakin tension..
kau pun makin lame makin tension..n last2..kitorg naek part4..
tapi kau xnaek..kau ade mslh..n kau keje..
kau ade dtg stdio kitorg mase kitorg nk pulang kunci locker mse 2..
aku brsyukur sgt sbb aku dpt jugak jumpe kau..
tapi..mse 2 aku tumpang kete Nadzlin untuk g Sidec..n kau pn ade.
dlm kete 2, kau asek kenakan aku n wat aku geram..
so kite pn bergaduh mulut lagi.
dan aku cubit kau.
mesti sakit kan..

TAPI kawan..
aku xtau itulah kali terakhir aku akan jumpe kau..
kalaula aku tau itu kali terakhir tuk aku jumpe dengan kau.
aku xkan gaduh ngan kau lagi..
aku xkan cubit kau lagi.
kalau aku tau aku xkan jumpe kau lagi,
aku akan hepikan kau..
aku akan belanja ape yg kau nak ari 2..
aku akan bg kau menang je tnpa bergaduh..

kau tau kawan??
aku teringat 1 bnda ni..
kiter selalu bergaduh. 
smpai 1 ari Adhli n Pqa ckp..

ADHLI: "korg ni asek gaduh je, aku kawenkn korg 2 org t taula"
PIQA: "ntah..gaduh je.."
KAU: "sape nak kawen ngn dye"
AKU: "abes 2 kau igt aku nk ke kawen ngn kau?"
ADHLI: "tapi kan..lau korg berdua btul2 kawen t, korg nk wt kt mne, korg ckp je, t aku sponsor"
PIQA: "a'ah..btul 2..aku pon sme....kau ckp je nk ape"


aku tersenyum je biler igt bnda 2 skrg..
tapi, aku tau..
walaupun kitorg semua sayangkan kau..
Allah lebih sayangkan kau..
aku REDHA..cume aku terkilan kau pergi dengan cara 2, kawan..
=(






aku xtau ape yg boleh aku ckp mse aku dpt tau berita pasal kau..aku tau pun da lmbt sgt, pukul 6 lbh..
aku rase bersalah sangat kat kau, kawan.
ttg ape yg berlaku selama ni..
tapi aku xpernah berdendam dengan kau..
aku tau, kau memang org yg epi go lucky..
ko pandai smbunyikan mslh kau dlm wajah kau yg sentiasa SENYUM 2.
xsemua org tau ape yg kau alami.


aku mintak maaf kawan..
aku mintak maaf sangat..=(
tentang semua yang aku penah buat kat kau..
aku tau wlupn kau dah xde, tapi kau tau ape yg aku tulis kan.
=(


saat aku tiba kat pusara kau tadi kawan..
aku seperti tak boleh mmbygkn yang kau sedang berada di dlmnya..
aku seperti tidak percaya yang kitorg sumer bacekan yassin tuk kau..
walaupun perkenalan kiter cume 2 tahun stgh, tapi kiter da rpt.


PERJALANAN KE FELDA ULU JEMPOL, BANDAR JENGKA


 tempat kejadian..


 rumah arwah..




gambar ni tuk tatapan rakan2 yang xdpt g Jengka pg td..aku harap korg x salah aggp biler aku letak gmbar2 ni..









aku rindu kau..
rindu nk gaduh ngn kau..
pasni xdelah aku dpt gaduh2  ngn kau ag..
xdpt dgr kau cakap byk2 ag..
=(


miss u arwah Mohd Firdaus @ Pidot

=(