Monday, 18 July 2011

Sahabatku..Firdaus Saidin..

entry kali ni mungkin agak panjang..kerana banyak yang ingin aku ceritakan..cerita mengenai seorang sahabat..

Mohd Firdaus bin Saidin
12 Mac 1991 - 16 Julai 2011

kawan..
perkenalan kita bermula ketika Semester 1/Julai 2009..
aku ingat lagi..kali pertama kita bekerja bersama sewaktu menjalankan assignment di IKEA.
aku dan kau sebagai 1 kump untuk mnrgkn ttg ORNAMENTAL yg trdpt di sane.
itu merupakan kali pertama kita bekerja bersama.
sikap kau yang seakan kebudak2kan mmbuatkan aku merasa kau tidak serius.
tapi aku xkenal kau lagi mase 2.

semester 2 bermula..
kita ditugaskan lagi untuk mmbuat PROJECT KIOSK bersama2 dgn Piqa, Adhli, n Amirul..ROME KIOSK
bermula pada ketika itulah kita semua menjadi semakin rapat.
rapat dan rapat..
tetapi..aku dan kau sering sahaja bergaduh.
pantang berjumpa, mesti kita bergaduh.
bergaduh tentang perkara kecil.
oh ye..aku teringat..
ade 1 mse dlm klas BEL, aku sedang mnrgkan sesuatu di dpn, tetapi kau tlh ckp sesuatu yg mmbuat aku geram..

"Why are you quiet dear??"
"erm..erm.."
"dye mmg mcm 2, x boleh cakap dpn org rmai..nnt nervous"

aku pun pandang je kat kau time 2..

Adhli pon gelak mase 2..
sbb dlm kelas pn kiter msh nk gaduh..
haha..kelakar bile igt balik.











semester 3 kembali..
semester 3 ini, aku juga ade group same dgn kau, kawan..
BEL..kita mmbuat tugasan dan research mngenai Alzheimer..
aku mmg da xde sape nk group time 2..
n kau pun mmg xde group lagi.
oleh kerana kita mmg da rapat, so..aku pn try tny kau.
n kau pun x ksh..nasib baek la kau ok..^_^





semakin banyak assignment dan kita semua semakin tension..
kau pun makin lame makin tension..n last2..kitorg naek part4..
tapi kau xnaek..kau ade mslh..n kau keje..
kau ade dtg stdio kitorg mase kitorg nk pulang kunci locker mse 2..
aku brsyukur sgt sbb aku dpt jugak jumpe kau..
tapi..mse 2 aku tumpang kete Nadzlin untuk g Sidec..n kau pn ade.
dlm kete 2, kau asek kenakan aku n wat aku geram..
so kite pn bergaduh mulut lagi.
dan aku cubit kau.
mesti sakit kan..

TAPI kawan..
aku xtau itulah kali terakhir aku akan jumpe kau..
kalaula aku tau itu kali terakhir tuk aku jumpe dengan kau.
aku xkan gaduh ngan kau lagi..
aku xkan cubit kau lagi.
kalau aku tau aku xkan jumpe kau lagi,
aku akan hepikan kau..
aku akan belanja ape yg kau nak ari 2..
aku akan bg kau menang je tnpa bergaduh..

kau tau kawan??
aku teringat 1 bnda ni..
kiter selalu bergaduh. 
smpai 1 ari Adhli n Pqa ckp..

ADHLI: "korg ni asek gaduh je, aku kawenkn korg 2 org t taula"
PIQA: "ntah..gaduh je.."
KAU: "sape nak kawen ngn dye"
AKU: "abes 2 kau igt aku nk ke kawen ngn kau?"
ADHLI: "tapi kan..lau korg berdua btul2 kawen t, korg nk wt kt mne, korg ckp je, t aku sponsor"
PIQA: "a'ah..btul 2..aku pon sme....kau ckp je nk ape"


aku tersenyum je biler igt bnda 2 skrg..
tapi, aku tau..
walaupun kitorg semua sayangkan kau..
Allah lebih sayangkan kau..
aku REDHA..cume aku terkilan kau pergi dengan cara 2, kawan..
=(






aku xtau ape yg boleh aku ckp mse aku dpt tau berita pasal kau..aku tau pun da lmbt sgt, pukul 6 lbh..
aku rase bersalah sangat kat kau, kawan.
ttg ape yg berlaku selama ni..
tapi aku xpernah berdendam dengan kau..
aku tau, kau memang org yg epi go lucky..
ko pandai smbunyikan mslh kau dlm wajah kau yg sentiasa SENYUM 2.
xsemua org tau ape yg kau alami.


aku mintak maaf kawan..
aku mintak maaf sangat..=(
tentang semua yang aku penah buat kat kau..
aku tau wlupn kau dah xde, tapi kau tau ape yg aku tulis kan.
=(


saat aku tiba kat pusara kau tadi kawan..
aku seperti tak boleh mmbygkn yang kau sedang berada di dlmnya..
aku seperti tidak percaya yang kitorg sumer bacekan yassin tuk kau..
walaupun perkenalan kiter cume 2 tahun stgh, tapi kiter da rpt.


PERJALANAN KE FELDA ULU JEMPOL, BANDAR JENGKA


 tempat kejadian..


 rumah arwah..




gambar ni tuk tatapan rakan2 yang xdpt g Jengka pg td..aku harap korg x salah aggp biler aku letak gmbar2 ni..









aku rindu kau..
rindu nk gaduh ngn kau..
pasni xdelah aku dpt gaduh2  ngn kau ag..
xdpt dgr kau cakap byk2 ag..
=(


miss u arwah Mohd Firdaus @ Pidot

=(

14 comments:

  1. Arwah baik orgnya.. teringat lagi bila aku ngn dia tukar baju ngn sluar.. kadang2 aku pki sluar dia, dia lak pki belt aku.. tie pun pinjam dia sbb dia punya lg style.. mandi ikut turn sbb pki shampoo dgn sabun same2.. sggup berjalan dr damar ke rahmath nk on9 sbb bosan bosan punye pasal.. haha.. aku da anggap mcm family.. smpi mmber aku ckp cara jalan pun da sama.. haha.. x sngka 2 bulan lepas secara x sngaja terjumpa kat kiosk.. aku bersyukur dapat berjumpa dgn dia.. tp Allah syg dia lebih.. kita da x leh buat ape2.. doa kan dia ditempat kan di kalangan org yang beriman.. amin..

    mike/ahmad faizal azizi..

    ReplyDelete
  2. aku sedih baca post kau yang ni . apa apa pun harap kita tidak putus kirimkan doa untuk arwah . he is a great friend :(

    ReplyDelete
  3. walaupun aku tak kenal arwah. tapi tetap terasa sedikit sedih la sebab dia junior id aku kat uitm.

    ReplyDelete
  4. bbrapa prmntaan arwah x sempat untuk tunaikan, arwah nk brjmpa dgn aku & ajak berbuka puasa dgnnya.. xkn aku lpa hsrat dia itu.. x dpat cri kwan baik sperti arwah yg sllu mmbuat org ktwa dgn dia lg..

    ReplyDelete
  5. even i just one of his friend,(tak serapat yang tiqah rasa),but i still feel that dalam hati ni,sedih sebab lepas kau tade mase part 4 aku tak jumpe kau lagi pidot.terkilan.mungkin Allah lebih mengetahui.semoga roh arwah dicucuri rahmat.amin

    ReplyDelete
  6. thanx 2 all yg comment..kiter sumer sygkan arwah..n still xsgke, kite kena pggil "arwah" sblum namanye :'(

    ReplyDelete
  7. TUHAN LEBIH MENYANYANGI DIA,AKU KU RINDU DIA SGT2.RINDU SENYUMAN DIA.MAAF AKU XDPT MNZIARAH KAU DI PUSARA.MOGA ENGKAU DITEMPATKAN DI KALANGAN ORANG BERIMAN FIRDAUS SAIDIN..AL-FATIHAH..

    ReplyDelete
  8. kami semua xkan lupakan senyuman awk . kehadiran awk da mengajar sya tuk meghargai owg yg syg sy dan even ada msla sklypon ttp ta lekang dr snyuman .. sy doakn awk tenang di sana.. maafkan sy ats sume yg blaku antra kita .. i miss you :"(

    ReplyDelete
  9. awk cgt manis ble snyum.. kalau bukan jdoh kita di bumi.. mgkn jdoh kita di ats sna. tgu sy yaa B... ape2 pun .. sy sygg sggt kt awk B =(

    ReplyDelete
  10. semoga roh arwah di cucuri rahmat.. Al-Fatihah..

    ReplyDelete
  11. masih lg trbyg kn arwah mnunggang moto rxz n dduk kt tgki moto tu akibat keletihan menunggang dri sri isknadr - kl - pahang... smoga roh mu di cucuri rahmat Allah sahabat ku....
    -abdurrauf-

    ReplyDelete
  12. Ya Allah.

    Allah lebih menyayangi Arwah.
    Bila baca entry ni, terasa sangat kehilangan. It feels too fast, rasa seperti semalam baru berjumpa and bergurau senda.

    Al-Fatihah.

    ReplyDelete
  13. =( sy taw ble sy cdey awk xkan tenang disana .. jd sy akan cba tuk menerima ape yg dah berlaku.. sy taw awk juga mst xnk tgk sy cdey kn ? sy mnx maaf awk sbb sy xdpt hepykn awk di saat2 akhir.. awk perlu taw yg sy tak pna lupakan awk smpai ble2.. sy taw sume yg blaku ad hikmah nya...wlupun susah tuk trima kehilangan awk, tp sume adalah ketentuan ILAHI..:"(
    Al=Fatihah............

    ReplyDelete
  14. arwah ni mmber rapat ak..smpai skrg ak menangis bile teringatkan arwah..al-fatihah untuk arwah mohd firdaus bin saidin..semoga rohnya dicucuri rahmat..amin..

    ReplyDelete